Een wereld op zich
Zij vormen een veelzijdig, sterk sociaal georiënteerde samenleving op zich. Ieder van hen beschikt over een enorme lichaamskracht en samen kunnen ze bergen verzetten. Ze voeren oorlogen en bedrijven akkerbouw, ze leveren stof — acidum formicicum: mierenzuur — voor medicamenten, zowel voor de allopathie als voor tal van alternatieve geneeswijzen. In middelen die door homeopaten worden aanbevolen ter verbetering van de afweerkrachten in het mensenlichaam komt dit zuur voor.
Onderling communiceren mieren via een codetaal, die bliksemsnel uiterst functioneel blijkt. Ze zijn eveneens in staat super snel gif te produceren.
Voor het eerst in beeld gebracht
Nog heel veel andere, interessante en verbijsterende aspecten kent het leven van deze nijvere dieren. Daarvan wordt nu één en ander vertoond in de natuurfilm, die de Westdeutsche Rundfunk op dinsdag 31 maart, tussen 20:15 uur en 21:00 uur uitzendt. Verantwoordelijk voor deze documentaire zijn filmer de Wolfgang Thaler en de mieren-onderzoeker Bert Hölldobler. Deze beiden hebben zich ten doel gesteld diverse aspecten van het leven van deze, individueel nauwelijks waarneembare, dieren in beeld te brengen. Het is hun ook gelukt de zogeheten camponotus van Borneo te filmen, de enige mierensoort die kan zwemmen en duiken. Daarvoor is niet zelden gebruik gemaakt van heel speciale filmtechnieken. Maar deze uitermate fascinerende documentaire biedt nog veel meer, niet zelden zeer onwaarschijnlijk geachte, feiten over deze siersoort. Zeer aanbevolen derhalve.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten