zaterdag 28 maart 2009

Onbekende feiten over vulkanen — zondag BBC 2

Twee zijden van één medaille
Het verschijnsel vulkaan staat de laatste maanden nadrukkelijk in de belangstelling op tal van televisiezenders, verspreid over Europa. De ene documentaire maakt u vertrouwd met het wel en wee van bewoners, die ergens in Zuid-Amerika in de omgeving van een vulkaan wonen en zich daardoor terecht bedreigd voelen, de andere film heeft als inhoud het archeologische onderzoek dat wordt gedaan naar een enorme eruptie ergens in de prehistorie, en weer een andere reportage houdt zich bezig met de gevolgen van vulkaanuitbarstingen tijdens de laatste eeuw(en).
Op zondag 29 maart presenteert Iain Stewart [1] op de Britse zender BBC Two Television — tussen 19:00 uur en 20:00 uur onze tijd — een film, die het fenomeen vulkaanuitbarsting van meerdere kanten belicht. Niet alleen bestaat het terechte 'verwijt' dat de uitbarsting van een vulkaan een uitermate destructief natuurverschijnsel is, maar deze weliswaar juiste doch eenzijdige vaststelling wordt in de presentatie aangevuld met de uitleg dat vulkanen niet alleen leven vernietigen, maar dat er zonder vulkanen geen leven op aarde mogelijk zou zijn geweest.
__________
[1] Iain Stewart (geboren 1964) is geoloog; als hoogleraar geoscience communication is hij verbonden aan de universiteit van Plymouth.
__________
Foto: (Professor) Iain Stewart.

Geen opmerkingen: