donderdag 19 maart 2009

Helvetia in de schaduw der lawines — op Arte-tv

Record
In februari 1999 werd Zwitserland geconfronteerd met circa duizend lawines, hetgeen neerkomt op gemiddeld bijna dertig per dag. Sedert het begin van de wetenschappelijke weerkunde — zeg maar: gedurende de achter ons liggende drie eeuwen — was dat aantal niet voorgekomen. Tijdens die bewuste maand hebben, als gevolg van dat enorme aantal lawines 'slechts' zeventien mensen hun leven verloren.


Het meest opvallende element aan die ongelukken met slachtoffers was dat het in alle gevallen toeristen betrof en dat al dezen zonder uitzondering gewoon buiten op straat werden getroffen, of als gevolg van onder zo'n lawine bedolven appartement zijn omgekomen.

Documentaire
Arte-televisie toont op vrijdag 20 maart, tussen 19:00 uur en 19:45 uur, de documentaire Im Schatten der Lawinen. Daarin wordt getoond wat er sedert die gedenkwaardige maand in 1999 is gebeurd, en heel speciaal in Evolène en Biel/Selkingen, waar de gevolgen van tien jaar geleden tot op de huidige dag worden gevoeld en ook merkbaar zijn. Met nadruk wordt gewezen op het feit dat er nu weinig of niets meer over is van de solidariteit, die onmiddellijk na de ramp bestond.


Het is een Zwitsers-Franse coproductie van 43 minuten, die onlangs is gereedgekomen, en die door Gieri Venzin is gerealiseerd voor Arte en de Zwitserse omroep SSR. De film, die op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden, wordt op vrijdag 27 maart, vanaf 09:10 uur 's ochtends door Arte-tv herhaald.
____________
Afbeeldingen
1. Voorbeeld van een lawine.
2. Restanten van een lawine, gewoon langs de weg.

Geen opmerkingen: