dinsdag 17 maart 2009

De das op het Duitse eiland Rügen nader bekeken


Fabeldier Das
Op woensdag 18 maart wordt in het avondprogramma van de Duitse televisiezender Norddeutscher Rundfunk (NDR) een nieuwe aflevering gepresenteerd van de reeks Expeditionen ins Tierreich. Deze keer wordt het 'fabeldier' de das behandeld, en wel in een heel bijzondere omgeving: het eiland Rügen.
In sprookjes en fabels komen we de das al eeuwen lang tegen, en in de tiendelige reeks Nederlandse kinderboeken van A.D. Hildebrand over Bolke de Beer speelt Doris Das eveneens een rol van betekenis. Doch bijna niemand schijnt over ware kennis omtrent dit type marter te beschikken. Dierenfilmer Günter Goldmann is met de camera dit schuwe dier gevolgd, dat in de programmatoelichting van de NDR Meister Grimbart wordt genoemd. Daardoor krijgen we een veel beter beeld van wat het dier zoal onderneemt aan avondlijke tochten en wat hij aan trucs in huis heeft om aan eten te komen. Eens per jaar krijgt een das jongen, soms tot wel zes stuks. Günter Goldmann is erin geslaagd te filmen hoe liefdevol de Moeder Das met haar kroost omgaat.



Onderzoek van biologe
Biologe Gertrud Walliser onderzoekt eveneens het leven van de das, maar dan meer voor het verkrijgen van wetenschappelijk inzicht. Ook zij heeft de nodige nachtelijke tochten ondernomen om het gewenste 'plaatje' compleet te maken. Een van de dingen die zij wilde weten was, welke veranderingen in het leven van de das op Rügen heeft plaatsgegrepen nadat de beide Duitslanden zijn herenigd. Wat ze heeft ontdekt, is onder meer dat de das uitstekend kan leven met het 'boerenbedrijf' en dat het dier geen last schijnt te hebben van de nabije aanwezigheid van mensen, maar dat de aanleg van steeds meer wegen wel een probleem voor het dier vormt.
Deze natuurdocumentaire wordt via de NDR uitgezonden op woensdag 18 maart, tussen 20:15 uur en 21:00 uur.
____________
Afbeeldingen
1. De goedmoedige, schuwe das op Rügen. (Foto: NDR Fernsehen.)
2. De krijtrotsen van het eiland Rügen. (Foto: NDR Fernsehen.)

Geen opmerkingen: