donderdag 2 april 2009

Flora en Fauna van Litouwen — op Arte-televsie

Onbekende schatten
Dat er in Litouwen nog veel te ontdekken valt voor ons westerlingen, is in culturele zin nog onlangs gebleken toen er in het Rotterdamse Goethe-Institut een tentoonstelling werd gehouden van Ex-Libris, die door kunstenaars in dat land werden gemaakt, en bij die gelegenheid is gebleken dat er op dat punt in dat Baltische land reeds een lange traditie bestaat.
Zo ligt het eveneens op het gebied van de flora en fauna van dat land. Wat weten we er eigenlijk van? En als er al eens een zinnetje in de marge te lezen valt, is menigeen verbaas over de inhoud?
Een klein Zwitserland in het Noorden van Litouwen? Veel in het wild levende dieren? Juist in dat deel van het land, met 120 meren, veel mist — en daardoor niet zelden in nevelen gehulde fenomenen — valt een schat aan natuurlijke toestanden en gebeurtenissen te zien, qua dieren: wilde zwijnen, wisenten en elanden; en tevens op het punt van natuurlijke ontwikkelingen in bos, planten en andersoortige begroeiing, en daarnaast heuvels en vlakke gebieden, rivieren en alles wat het hart van een natuurliefhebber in zo'n context begeert.


Documentaire op Arte-televisie
Op donderdag 2 april zendt Arte-televisie de documentaire Litauen uit over al deze aspecten van het relatief nabije, maar toch nog steeds zo verre, want al te onbekende land. Twee mannen met naar ons idee nogal Litouwse namen — Uldis Cekulis en Valdis Abols — zijn samen verantwoordelijk voor de inhoud van deze documentaire rolprent van bijna drie kwartier, die in 2008 opdracht van de regionale Duitse zender Norddeutsche Rundfunk (NDR) werd gerealiseerd. Deze film is te zien tussen 19:00 uur en 19:45 uur — een gelukkig tijdstip doordat dan in principe nog veel kinderen kunnen en zouden mogen meekijken —, en daarin maken we onder meer kennis met de natuurfotograaf Kazimieras Mizgiris, die veel van die 'geheime plekken' eerder heeft opgespoord en er beeldmateriaal van heeft verzameld. De film wordt door Arte-tv herhaald op dinsdag 7 april, 's middags om 14:00 uur.
__________
Afbeelding: Pussycat in de natuur van Litouwen. (Foto: NDR © NDR/Uwe Anders.)

Geen opmerkingen: