woensdag 29 april 2009

BBC-programma over het verschijnsel Regen

Wonderbaarlijk vocht van boven
Woensdag 29 april presenteert BBC 2-Television — tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd — een programma over het fenomeen Regen.
Het is een verschijnsel dat ieder in ons kikkerlandje maar al te goed gelooft te kennen, maar is dat ook zo?
In het bewuste programma, dat zal worden gepresenteerd door Griff Rhys Jones — ooit presentator van BBC's Not the nine o'clock news, een serie die ook de Nederlandse televisie heeft gehaald, zij het via een commerciële aanbieder — zal moeten blijken hoe goed, of juist niet, wij op de hoogte zijn met de talrijke wezenskenmerken van het fenomeen Regen.
Of deze heer Jones ons op een verteerbare manier iets te vertellen heeft over het thema in kwestie, zal onder meer blijken als we de ware vorm van een regendruppel — zo mogelijk in bewegende beelden — getoond krijgen, en als we deelgenoot worden gemaakt van een aantal feiten.

Achterhaalde opvatting
Zo meenden de Victorianen dat zij dit verschijnsel dat de natuur voor mens en dier in petto heeft, wel aan konden. Maar als gevolg van de huidige veranderingen in het klimaat en die 'aanpassingen' welke diezelfde natuur nog voor ons in petto heeft nu de mens vele eeuwen alles in het werk heeft gesteld om heer en meester over alle vormen van leven te spelen — en dat lijkt in tal van opzichten weliswaar een succes, maar is het vanzelfsprekend niet —, zal blijken dat die optimistische gedachte nu wel achterhaald is.

Geen opmerkingen: