dinsdag 14 april 2009

Leeuwen in Botswana, even anders dan gewoon — deze week tweemaal te zien op WDR-televisie

Noodgedwongen afwijking
In de natuurfilm van Tanja Jenkins en Mike Holding — die de Duitse regionale televisiezender WDR (Westdeutscher Rundfunk) op dinsdag 14 april, 's avonds tussen 20:15 uur en 21:00 uur uitzendt —, komen de kijkbuiswezens in aanraking met leeuwen van de Okavango-delta in Botswana. Als die roofdieren daar in de periode van droogte willen overleven, moeten ze zich van hun soortgenoten elders onderscheiden en wel door in het water te springen; al hebben ze een alternatief: de delta verlaten.


Elk jaar opnieuw treedt de Okovango buiten haar oevers en ligt het uitgedroogde gebied in de omgeving van de rivier een tijdlang onder water. Hier en daar steken kleinestukjes land boven het water uit, als kleine eilandjes. Voor de diersoorten aldaar geldt: wie er wil blijven leven, zal zich met het water moeten arrangeren, maar dat betekent heel concreet dat de aldaar verblijvende en bewust gebleven leeuwen hebben moeten leren zwemmen. Jonge leeuwen moeten ook heel snel hun angst overwinnen als ze, tezamen met de ouders, op buffeljacht willen gaan. Een enkele keer raakt een leeuwenjong achter en dan is het klagend te horen.
De manier van jagen in het water wijkt enigszins af van de methoden die we van leeuwen gewend zijn.
Dat alles zal de revue passeren in deze veelbelovende rolprent, die in de nacht van donderdag 16 op vrijdg 17 april — tussen 00:55 uur en 01:40 uur — zal worden herhaald.

Geen opmerkingen: