zaterdag 3 januari 2009

Onvoorstelbare invasies — zwermen in de natuur

Twee delen
De Britse televisiezender BBC One presenteert op zondag 4 januari — tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd — de eerste helft van een tweedelige natuurfilm getiteld Swarm; Nature's incredible invasions. De eerste aflevering, When worlds collide, biedt de kijker — door gebruik te maken van de meest geavanceerde cameratechnieken, waarme in het hart van een zwerm kan worden doorgedrongen — een blik op de wereld vanuit het perspectief van zulke zwermen dieren, en bedenkt de eventuele gevolgen die het dagelijks bestaan van de mens ondergaan van deze 'opeenhopingen' van dieren van één soort.


Zo krijgen de kijkers te zien hoe een zwerm bijen — de zogeheten killer bees — in Costa Rica de aanval opent op een internationale voetbalwedstrijd. In de Illinois River imaakt een zwerm zilverkarpers — een soort die als alien wordt gekwalificeerd — niet alleen de rivier onveilig, maar tevens de boten die erop varen en hebben ze zelfs mensen verwond.
In Australië heeft een zwerm van miljoenen muizen de landerijen van enkele farms op een manier geplunderd, die sommigen doet geloven dat de film is gemanipuleerd. En dat is nog niet alles: u krijgt meer verbijsterends te zien. Presentator is David Tennant.

Diverse uitzendingen
De film wordt op het genoemde tijdstip niet alleen maar op BBC One uitgezonden, mar eveneens op het BBC HD-kanaal. En twee dagen later wordt op laatstgenoemde zender — maar dan een uur later — deze 'halve documentaire' herhaald.
Het tweede deel zal, als er geen al te spectaculaire dingen gebeuren, ongetwijfeld de volgende zondag, op of omstreeks hetzelfde tijdstip, worden uitgezonden.

Geen opmerkingen: