dinsdag 30 december 2008

Natuurfilm: Wilde zwijnen in Teutoburger Woud


De Westdeutsche Rundfunk (WDR) zendt op dinsdag 30 december — 's avonds tussen 20:15 uur en 21:00 uur 3 — een documentaire uit over de wilde zwijnen die zich in het Duitse Teutoburger Woud ophouden. Deze dieren kunnen niet alleen met hun tamelijk grote snuit dieper in de aarde wroeten waarmee ze een extra mogelijkheid hebben voor het vinden van voedsel: truffels, bijvoorbeeld. Tegelijkertijd zorgen zij met die ' woelig-woelende werkzaamheden' ervoor dat andere dieren in het bos daarna gemakkelijker toegang hebben tot wormen en wortelen. Deze wilde zwijnen zijn met hun lichaam eveneens in staat om zich zodanig te wentelen dat er een prima slaapplaats voor het relatief omvangrijke lichaam ontstaat.
Een jaarlang heeft filmer Gunter Goldmann een kudde wilde zwijnen in dat bos gevolgd, en het resultaat daarvan kunnen we in ongeveer drie kwartier aan beeldmateriaal bekijken. Daarin onder meer de kleintjes — nieuwgeborenen — en de zich flink wat ruwer gedragende volwassen mannetjes, die zich in de herfst vooral doen gelden.
Volgens kenners van het Teutoburger Woud ontgaat veel van deze pracht aan de duizenden bezoekers die voor geheel andere doeleinden in die regio komen.

Geen opmerkingen: