maandag 16 juni 2008

Driedelige documentaire over een ontdekkingsreis in het Noorden van Canada — op Arte-televisie

Reis door de wildernis
Drie avonden achtereen deze week, te beginnen op dinsdag 17 juni, presenteert de Frans-Duitse cultuurzender Arte, steeds tussen 19:00 uur en19:45 uur, een aflevering van de zeer recentelijk gereedgekomen, driedelige reportageserie van Ralf Breier over een reis die Chris Breier en Dan Pahmann door de wildernis in het noordelijke gedeelte van Canada hebben gemaakt. Zij hebben die reis ondernomen in de voetsporen van de Schotse ontdekkingsreiziger annex bonthandelaar Alexander Mackenzie (1764-1820).
De beide ondernemende heren hebben zich daarmee een niet bepaald eenvoudige taak gesteld, vooral als men bedenkt dat de gebieden die zij via waterwegen hebben aangedaan, veelal op zeekaarten niet voorkomen en dat zij daarbij niet zelden werden geconfronteerd met kustgedeelten waar geen mens woont. En de plotselinge omslagen in weersgesteldheid met alle gevolgen vandien gingen gepaard met al even zware beproevingen. Ondanks hun uitrusting met de nieuwste zogeheten hi-tech snufjes, kwamen ze dikwijls voor verrassingen te staan die het nodige aan energie, alsook inspanningen en doorzettingsvermogen hebben gevergd.
De serie is oorspronkelijk gemaakt voor de West Deutsche Rundfunk.
De eerste aflevering, die over riffen en waterwoestenijen gaat, legt meteen een link naar het derde deel, Water worlds, van de BBC-documentaireserie Planet Earth die in elf aflveringen eveneens dagelijks op ARTE te zien is sedert maandag 16 juni. De derde aflevering van die reeks start een half uur na het einde van de onderhavige documentaire, dus om 20:15 uur.
____________
Afbeeldingen
1. Alexander Mackenzie, omstreeks 1800 geschilderd door Thomas Lawrence (1769-1830).
2. Foto: © Christian Breier uit 2007.

Geen opmerkingen: