Zeldzaamheid
In het Journaal van TV Noord werd hedenavond om 18:00 uur een bijdrage getoond van Peter Steinfort, die zich heden naar Friescheveen bij Paterswolde — een natuurgebied van zestig hectare onder de rook van Groningen — had begeven, aangezien daar zaterdag een zeearend was gesignaleerd, hetgeen een unicum is voor ons land. Waarschijnlijk is het dier afkomstig uit Scandinavië. Boswachter Bart-Jan Zwiers kon zijn emotioneel geladen enthousiasme nauwelijks onderdrukken, al hield hij zich in, omdat hij hoopte dat de televisiecamera's een glimp van het dier zouden kunnen opvangen. Meer dan een foto, twee jaar eerder genomen toen de vogel zich ook al eens had vertoond, kregen we op de beeldbuis niet te zien. Zwiers vertelde dat de vogel 's avonds komt aanvliegen en in de rust aan de overzijde van de plas neerstrijkt om tussen de aalscholvers te gaan slapen.
Broedplannen?
Zwiers beloofde dat hij direct de mensen van TV Noord zou verwittigen als het dier — dat overigens op eenden en ganzen jaagt — volgend jaar hier wellicht niet alleen, zoals nu, komt overwinteren, maar ook gaat broeden, want die wetenschap wil hij met anderen delen. Kortom, een boswachter, zoals je die eigenlijk alleen nog in boeken over de tijd van toen verwacht.
De 31-jarige Zwiers, die inmiddels anderhalf jaar als boswachter in dat gebied werkzaam is, vindt het ook een geweldige gedachte dat zo dicht bij een grote stad een dergelijke buitenkans zich voordeed. Hij mijmerde dat men vanaf het centrum van de Stad maar een minuut of twintig stevig hoefde door te fietsen om op de plek te geraken waar de ondernemende vogel zich eventueel zou kunnen terugtrekken om te gaan broeden.
Het valt te hopen dat de boswachter nog menigmaal het dier kan gadeslaan en eventueel tevens op de gevoelige plaat kan vastleggen. Dan gaat zijn wens het dier met velen te delen, ook al voor een deel in vervulling.
In 1758 heeft deze vogel van de alom bekende Linnaeus de benaming Haliaeetus gekregen.
____________
Afbeeldingen
1. Volwassen zeearend in vlucht. Spanwijdte der vleugels tussen 2.00 tot 2.50 meter.
2. Getekende zeearenden. Hier ziet u de Haliaeetus albicilla.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
hoi heinz
hier in bloemendaal door medewerkers van landschap noord holland is hij vorige week ook gespot
ik hoorde dat vandaag mooi toch!
yvette
Een reactie posten