dinsdag 19 februari 2008

Kluge Vögel — de intelligentie van bergpapegaaien op zuidelijk halfrond filmisch vastgelegd

Werktuigbouwers
Op Nieuw-Zeelanden Nieuw Caledonië leven vogels, die zelf in staat zijn de voor hun doelen benodigde werktuigen te construeren. Daarvoor maken ze gebruik van de zwaartekracht en hun technische denkvermogen, zodat ze, verder met behulp van materiaal dat ze zelf verzamelen, datgene kunnen maken wat ze willen. Enige jaren geleden zouden deze feiten nog naar het rijk der fabelen zijn verwezen, maar inmiddels zijn de bergpapegaaien in kwestie gefilmd bij hun bezigheden en kunnen de feiten niet langer worden genegeerd. Hun onderzoeksdrift is door Immanuel Birmelin en Volker Arzt vastgelegd, en in 2006 in opdracht van de Westdeutscher Rundfunk als documentaire gerealiseerd.
Arte, de Frans-Duitse cultuurzender, toont donderdag 21 februari, 's avons tussen 20:15 uur en 21:00 uur het eerste deel van bijna drie kwartier, van twee verschillende films met de titel Kluge Vögel. Deze documentaire zal worden herhaald op donderdag 28 februari vanaf het middaguur. Het tweede deel van de documentaire dat eveneens via Arte te zien zal zijn, gaat over de zogenaamde hoofdarbeiders onder de slimme vogels.
Op zich zou je geneigd zijn te zeggen dat dergelijke vermogens, zij het dan ook niet in die omvang, eerder moeten zijn gesignaleerd, aangezien onze taal de uitdrukking slimme vogel immers kent.
____________
Foto van de WDR, © Matthey Film.

Geen opmerkingen: