dinsdag 16 maart 2010

De lente is in aantocht, want de egels weer paraat

Half maart is het. Dat betekent dat we, klimatologisch gezien, ons al twee weken in de lente  bewegen, al was dat niet bepaald dagelijks aan de temperatuur of bepaalde aspecten an het weer zodanig te merken dat je lente-gedachten kreeg. Toch is er nu wel reden om aan te nemen dat het wel snel echt lente zal worden, want vannacht zijn we, Hond Amber en ik, tijdens de wandeling door onze rustige buurt, de eerste egel van dit seizoen tegengekomen.
Bij ons in de tuin staat altijd een schaaltje kipgehakt dat — zo tussen begin april en, de laatste jaren, eind november — egels, soms zelfs met z'n vieren tegelijk — en dat zijn dan niet zelden twee ouders met twee kleintjes geweest —, komen verorberen.
Als één van de katten wil mee-eten — en dat gebeurt regelmatig — lopen de meeste egels niet weg, tevens hebben ze in de afgelopen jaren de hond allang weten in te schatten die kwispelt alleen maar en rent naar ze toe zodra ze beseft dat deze prikbeesten, vrijwel onmiddellijk na het invallen van de duisternis, via de zijtuin naar hun 'voederplaats' komen.
__________

Afbeelding: Een egel socialiseert in het eet-gebeuren met de zes weken oude Lena en de middelbare kat Isolde. (Foto uit 1992).

Geen opmerkingen: