maandag 1 juni 2009

Ginkgo — de odyssee van een wonderboom

Oudste boom op aarde
Op woensdag 3 juni, 's ochtends om 09:10 uur, herhaalt Arte-televisie voor de laatste keer een uitzending over de oudste boom ter wereld, de ginkgo biloba. Dit natuurfenomeen wordt geacht de oudste boom op aarde te zijn. De naam doet de Oost-Aziatische oorsprong reeds vermoeden, en inderdaad is de reis, die de boom aantrad om de wereld te veroveren, daar begonnen. In China worden de geneeskrachtige elementen van de boom al eeuwen gebruikt. Inmiddels zijn eveneens vele niet-alternatieve medici ervan overtuigd dat preparaten uit deze boom ertoe kunnen bijdragen dat de hersenfunctie en de werking van het geheugen aanmerkelijk worden verbeterd.
De documentaire van Michael R. Gärtner — dit jaar gerealiseerd voor het Zweite Deutsche Fernsehen — duurt 43 minuten en verschaft een uitstekend inzicht in de geschiedenis van de boom, en biedt aan de hand van voorbeelden de veelzijdige mogelijkheden. Zo bleek de boom na de bodemverontreiniging als gevolg van de werking van de in 1945 op Hiroshima afgeworpen atoombom, resistent. Niet in de laatste plaats als gevolg daarvan geldt dit wonderbaarlijke product van de natuur eveneens als symbool van vrede.
Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) was aangedaan door deze boom en heeft daarover een gedicht geschreven. Hij liet echter de letter K uit de naam van de boom.

* * * * * *

Gingo biloba

Dieses Baum's Blatt, der von Osten
Meinem Garten anvertraut,
Gibt geheimen Sinn zu kosten,
Wie's den Wissenden erbaut.

Ist es Ein lebendiges Wesen?
Das sich von sich selbst getrennt,
Sind es zwei? Die sich erlesen,
Das man sie als eines kennt.

Solche Frage zu erwidern
Fand ich wohl den rechten Sinn;
Fühlst du nicht an meinen Liedern
Daß ich Eins und doppelt bin?
____________
Afbeeldingen
1. De boom Ginkgo biloba.
2. Voorzijde van het omslag van een deeltje met honderd gedichten van Johann Wolfgang von Goethe, met daarop het ginkgo-blad. Insel Taschenbuch 2000, voor het eerst uitgekomen in 1997 (Insel Verlag, Frankfurt am Main und Leipzig; ISBN 3-458-33700-8).

Geen opmerkingen: