maandag 3 november 2008

Europa's Wilde Oosten in Wit-Rusland

Bisons en wisenten
De Duits-Franse cultuurzender Arte-televisie zendt op maandagavond 3 november, tussen 19:00 en 19:15 uur, een documentaire uit over Europa's zogeheten Wilde Oosten: het nationale park Belovesjkaja Poesjtsja in Wit-Rusland. Het betreft een Duitse documentaire uit 2006 van Iduna Wünschmann, die door Arte op het formaat 16:9, voorzien van stereofonisch geluid, in HD-kwaliteit zal worden gepresenteerd.
In dit laaggelegen wildpark komen zelfs dieren voor die in Europa reeds sedert 1920 als uitgestorven golden, zoals de bison, die voor onze contreien als 'vergane glorie' werd beschouwd, maar in dit natuurgebied worden ze zelfs gefokt. Voorts kan het zomaar gebeuren dat er plotseling een groep wisenten op een open plek in het woud wordt gesignaleerd. Tussen Grodno en Brest leven er inmiddels zo'n driehonderd van deze dieren in Belovesjkaja Poesjtsja. De vele inspanningen voor het behoud van dit grandioze wildpark hebben hun vruchten afgeworpen. Zo geldtt het park sedert 1992 als wereld-erfgoed van de Unesco.
In deze documentaire — die op maandag 10 november, vanaf 16:45 uur door Arte-tv zal worden herhaald — wordt u op de hoogte gebracht van het wel wee van flora en fauna in dat gebied.
Al spreekt het vanzelf, toch zij het met nadruk gezegd: Van harte aanbevolen!

Geen opmerkingen: